Herning – Paris 2015

Sammen med 15 ungdomsryttere i alderen 14-16 år og 32 voksenryttere deltog jeg i dagene 4. – 11. juli 2015 i en cykeltur fra Herning til Paris. Turen var kulminationen på et års arbejde med 15 unge i Team Herning og blev en kæmpe oplevelse. Nedenstående dagbogsoptegnelser er dem, jeg lavede til Team Hernings hjemmeside.

Lidt fakta:

  • 8 cykeldage med 7-9 timer i sadlen hver dag
  • 1288 km i alt
  • 51 timer i sadlen i ren cykeltid
  • Gennemsnitsfart omkring 25 km/t
  • Dagsetaper på gennemsnitligt 161 km (længste 180, korteste 124)
  • 15 ungdomsryttere i alderen 14 – 16 år
  • 32 voksenryttere
  • 10 servicefolk (“madmødre”, servicechef, lastbilchauffør, cykelmekaniker, sygeplejerske, motorcykelbetjent)
  • Rute: Herning – Flensburg – Itzehoe – Oldenburg – Hengelo – Roermond – Charleroi – Npyon – Paris

04-07-15_turnyheder_header

 

Med Torvet i Herning fyldt af ryttere, servicefolk, familie og venner cyklede Team Hernings 32 voksenryttere og 15 ungdomsryttere ud af byen mod syd. Natasja Joff holdt en fantastisk tale og støttede op om projektet. En super start.
Forældre til ungdomsryttere serverede kaffe og rundstykker, og ingen øjne var tørre, da startskuddet lød.

Dagens etapemål var Hotel des Nordens lige på den anden side af den dansk-tyske grænse. 170 km i stegende sol – hele vejen. Men efter utallige træningsture i regn og blæst nød vi alle solen, de 32 graders varme og en forfriskende vind fra sydøst.

Dagens etape gik uden problemer af nogen art, og alle nød at have friske ben. Undervejs havde servicegruppen lavet depot, hvor vi fik fyldt maverne og frem for alt fik fyldt flaskerne med koldt vand. Turen ned gennem Jylland gik gennem den frodige danske natur, som vi vist alle nød. Hastigheden undervejs lå på 27 – 30 kilometer i timen, så alle kunne være med.

Fremme på hotellet blev vi indkvarteret på dejlige værelser, og et godt forfriskende bad var lige det, der skulle til.

05-07-15_turnyheder_header

 

 

Klokken 06.00 ringede mobiltelefonerne på alle værelser, og en halv time senere var alle i fuld gang med at nyde et velassorteret morgenmadsbord på Hotel des Norden. Her var alt, hvad hjertet begærede: røræg, bacon, pølser, havregryn, kvark, yougurt, brød, pålæg, ost, mm. En rigtig god start på dagen.
Efter morgenmaden skulle alle aflevere bagage ved bilerne – en lille logistisk opgave, som fungerede helt perfekt. Kufferter med tøj i en afdeling, cykeltøj i en anden og ting, som man kan få brug for undervejs i en beautyboks. Jo, serviceteamet har virkelig styr på det.

Efter pakning var der afgang kl. 08.00 – rettidigt, selvfølgelig. Turen gik fra grænsen mod sydvest gennem det frodige grænseland, og snart nåede vi Ditmarsken og krydsede Ejderen – den gamle grænse (hvem husker ikke “Danmark til Ejderen”. Der var nu ikke tid til at stoppe og genhøre historien, nej med ca 30 km/t gik det af sted på gode brede tyske landeveje. Dagens etapemål var Itzehoe, som vi nåede allerede kl. 14.00 efter 140 kilometers cykling. Igen en fantastisk dag med solskin, 33 graders varme og kun en enkelt punktering. Og bedst af alt: ingen uheld.

Alle er kommet virkelig godt gennemde to første dage, hvilket lover godt for den videre tur.

Taskestativer Beautybokse

 

06-07-15_turnyheder_header

 

Allerede nu på tredjedagen er meget blevet rutine. Vækning kl. 06.00, morgenmad kl. 06.30, pakning af biler og afgang kl. 08.00. Endnu en gang var alle klar til afgang præcis kl. 08.00. Og ungdomsrytterne, ja de står klar og er hver dag i godt humør og udfordrer gerne voksenrytterne til dyst.

Allerede kl. 10 minutter i 8 kørte serviceholdet af sted, så de kunne nå færgen over Elben før vi andre – de skulle jo frem og stille frem til formiddagspausen.
Dagen bød på 164 km og med en ganske pæn vind ind fra vest, fik vi vist alle afprøvet, om vi var i form. Og ja, det er vi. De unge klarer udfordringerne helt fantastisk og skiftes til at trække i frontgruppen, hvilket kræver mange kræfter. Men de klarer det. Heldigves var der i dag to færgeture undervejs, en over Elben og en over Weser. Dejlige små afbræk.

Efter 120 km var der frokostpause. Endnu en gang var serviceteamet klar med frugt, rugbrød, boller og meget mere. Uden det, ville vi ganske enkelt ikke kunne cykle så langt, så de er vores idoler.

Pausebord Pause_drenge Jens_Pause

Efter pausen var der kun godt 40 kilometer til vores hotel i Oldenburg. Vi var fremme omkring kl. 16.00, og tredjedags etage var gennemført – uden uheld og kun med en enkelt punktering (Anders Husted Madsen, der havde sin tredje defekt på turen).

07-07-15_turnyheder_header

 

Efter 150 km cykling nåede vi i dag frem til Holland, nærmere betegnet Hengelo. Umiddelbart før vi kom til hotellet, var vi halvvejs mellem Herning og Paris, hvilket blev markeret med udlevering af ét stk – og kun ét stk chokolade til alle (vi skal jo ikke have for mange “tomme kalorier”, siger serviceholdet). Landskabet, vi cyklede igennem, var fladt og frodigt med marker med korn og masser af majs. Mens vi i Tyskland kun mødte få cyklister, var det anderledes i Holland. Her løftede vi armene mange gange som hilsen til andre cyklister. Vores indtryk af forholdene for cyklister i Holland er da også meget positivt. Her er gode cykelstier og brede asfalterede “rabatter” langs vejene, hvor vi cyklister kunne føle os sikre.

Fremme ved hotellet i Hengelo var det tid til tjek af cyklerne, og mange rengjorde og smurte kæderne, så de er klar til de kommende etaper.
Status her halvvejs i turen er, at alt har fungeret perfekt. Vejret har været med os og vi har ingen uheld haft. Selvfølgelig kan de mange timer i sadlen mærkes (op til 8 timer om dagen), men det hører jo med.

På billederne ses nogle af rytterne i fuld gang med cykelrengøringen og Bjarne motorcykelbetjent i en velfortjent pause. Bjarne kører foran feltet og finder vej for os, gør os opmærksom på farer forude og sørger for, at vi kommer sikkert gennem de mange lyskryds og lysreguleringer. Jo, Bjarne er en stor hjælp for os og er vores “sikkerhedsrepræsentant”.

 

Bjarne Motorcykel

08-07-15_turnyheder_header

 

Dagens 165 km blev noget anderledes end de fire første etaper. Mere trafik på vejene i både Holland og Tyskland (som vi igen kørte i), mange mindre byer med utallige lyskryds og så vejret. De fire første dage har været kongevejr, men i dag ville vejrguderne det anderledes. Det startede fint med overskyet, 15 grader og vind fra vest, men sidst på formiddagen blev der flere skyer og snart startede det med at regne. Efter frokostpausen stod det ned i stænger og vejene var fyldte med vand. Når man så ikke har skærme på cyklerne, hvirvles vand direkte op i ansigtet på de bagvedkørende. Ikke særlig behageligt, men alle tog det med højt humør – og som en af de unge sagde: “Op med humøret og hold ud – det har vi lært”. Og vi kom da også frem til vores hotel i Roermond i Holland, og mens vi plejer at hygge os med en sodavand og lidt chokolade ved ankomsten til hotellet, valgte mange at gå direkte på værelset og få et varmt bad. Hertil kom så cykelrengøring og tøjvask – jo, de unge kan klare sig selv nu!
Vi har nu under 500 km til Paris og kun tre cykeldage tilbage – helt vemodigt at tænke på, som en sagde. Det her er bare en kæmpe oplevelse for alle – unge og ældre. Hvor er man heldig at få mulighed for at deltage i sådan et projekt.
På billedet ses en af de to ungdomstrænere Svend Gunnar, der sammen med HP har sørget for, at de unge overhovedet er i stand til at cykle til Paris. Se, hvor glad og stolt han er. Med rette!

Bil_ Svend_Gunnar

09-07-15_turnyheder_header

 

Ophavsmanden til Team Herning var Carsten Byrialsen, som også cykler med på turen til Paris. Carsten styrer projektet og sørger for, at alt kører som det skal. Han har naturlig samlet sig en række gode hjælpere, og i går omtalte jeg de to ungdomstrænere HP og Svend Gunnar. I dag vil jeg fremhæve voksentrænerne Harly og Per. De har sørget for, at alle voksenrytterne har fået trænet i foråret, og resultatet er, at alle har klaret turen fantastisk flot indtil nu.
I dag blev vi sat på de første prøver, idet landskabet blev mere “bakkerigt”. Af fotoet fremgår det, hvordan bakkerne var “på papiret”. For alle en god måde at teste, om formen er ok (og det er den!).
Dagens etape var planlagt, så den skulle gå gennem en lidt større by, hvilket jo egentlig ikke skulle være noget problem, men det blev det! Allerbedst som vi kørte i siden på en dejlig motorvej, blev vi overhalet af en politibil med sirenerne tændt. Det viste sig, at det var os, de var ude efter. Vi blev nærmest “bortvist” fra vejen og Per og Harly måtte finde en alternativ rute. Vores motorcykelbetjent og de to medfølgende servicebiler blev kraftigt irettesat, men undgik da videre tiltale.
Først kl. godt 17.00 var vi fremme ved hotellet, og alle kunne tilfredse konstatere, at vi i løbet af de 9 “køretimer” havde tilbagelagt flotte 180 km. Og nu – tja allerede nu har vi set det først vejskilt med Paris på, så under 300 km tilbage.

 

Carsten Per_og_Harly HP_og_SGKurt_DahlJan_og_co

10-07-15_turnyheder_header

 

Dagens etape var af trænerne på forhånd udnævnt til “kongeetapen”, og fra morgenen af var alle spændte på ruten. 174 km i et kuperet terræn med masser af bakker kunne nok gøre indtryk på selv de unge. Allerede inde i byen Charleroi kom de første stigninger på 4-6% og op til en kilometer lange. De blev klaret fornemt. Først sidst på ruten lige før Noyon bemærkede vi, at flere nok havde brugt de fleste kræfter i dag. Men det var jo også meningen. De unge har lært sig selv at kende bedre, og netop en cykeltur som den i dag, er god til at vise, hvor mange kræfter man har og hvordan man disponerer en dag. Udholdenhed er netop det, de unge har påpeget som noget, de har lært i projektet, og det fik de brug for i dag. Men flot klaret af dem. De er bare fantastiske at have med at gøre.
Også de voksne havde nok at gøre med dagens rute, så da vi endelig nåede frem til vores hotel, var alle glade og lettede. Nu resterer der kun omkring 110 km, før vi ruller i forbi Eifeltårnet, det er en ubeskrivelig følelse man har. Det, som vi har arbejdet på siden september 2014, krones netop nu af en unik oplevelse hos alle – unge og ældre.

 

Kl. 14.15 rullede de 47 cykelryttere Team Herning ind foran Eifeltårnet. Vi blev modtaget af mere end 150 familier, venner og bekendte, som klappede rytterne i mål. En overvældende oplevelse for alle! Med solen skinnende fra en skyfri himmel, kørte de 15 ungdomsryttere først over målstregen og blev hyldet for deres store indsats. Carsten Byrialsen takkede for den store opbakning og ambassadesekretær Sidsel Bjøl bød alle velkommen til Paris. Hun roste de unge for de store præstation og mindede om, at det var en flot optakt til Tour de France feltet, der ankommer samme sted om 15 dage.
Serviceholdet stod parat med champagne og kransekage til alle, og gensynsglæden var overvældende. De fleste havde vist en lille tåre i øjenkrogen!

Velkommen_til_ParisVi_gjorde_detKransekageChampagne

Holdfoto

Inspiration, viden og rejsebeskrivelser